Målsättningar 2017

 
För några dagar sedan redogjorde jag för 2016 års mål och hur det hade gått. Nu är det dags att plita ner 2017 års mål. Jag antar att jag får dela upp målen i två delar nu när vi snart är tvåhundsföräldrar.
 
C
 • Starta i öppenklass, viltspår. Detta mål, inklusive att få en etta och ta ett championat, hade vi förra året men eftersom vi i princip lade viltspåret på hyllan blev det av naturliga orsaker inte av. Nu ska vi dock ta tag i spårandet igen och lägger vi manken till så blir det nog kanske till och med ett championat i år istället.
 • Starta i nkl, WT. Detta kommer vi definitivt sikta på. Jag har sagt att jag anmäler hussen och C till ett WT så ser vi vad som händer. Han får dock köra henne, för jag har för veka nerver. Jag tror det vore bra för C att få komma ut i en mer verklig situation och apportera, men hon är ju inte riktigt redo för ett jaktprov än. Pirrar i magen bara jag skriver detta, hehe.
 • Gå eftersök. Det är blev ju nästan av 2016, i och med att vi satt på standby. Vi har även fått kontakt med ytterligare jaktlag, så kanske kanske kanske får vi prova C i en riktig situation. Hoppas!
 • Fortsätta med dragträningen, införskaffa ny cykel / kickbike. Det här tror jag kommer bli än viktigare nu när vi får hem lilla V också och behöver låta C få utlopp för fysisk energi på ett mer tidseffektivt sätt än tidigare. När ekonomin tillåter ska vi ta tag i drag med cykel/kickbike. Tills dess får hon släpa runt på oss i löparspåret, men det är väl inte fy skam det heller.
 • Åka på fler träningar. Under 2016 har vi i princip inte tränat i grupp över huvud taget. Det har nog varit bra för C att få en liten paus från den seriösa träningen och få öva på mycket mer basala grejer, men nu känner vi oss motiverade och redo att göra ett försök att steppa upp träningen lite. Ska vi dessutom starta på WT kan det verkligen behövas...
 • Träna mer vilt. Vi har ingen plats i frysen så denna är akut! Så fort det blir vår ska jag tina åtminstone 10 kg vilt och träna järnet.
 
V
 • Bli rumsren / ensamhetstränad / söndergosad / allt annat som hör valptiden till
 • Undvika misstagen vi gjorde med C som liten. Det här innebär att ta det väldigt lugnt med träningen i början och att låta de första månaderna handla om regler och gränser på rimliga nivåer, snarare än träning.
 • Lära sig vänta, enligt Tränarn det viktigaste en unghund ska lära sig.
 • Lära sig följa, dvs. god stadga i jaktfoten. Här brister C ibland, men jag tror vi har bättre förutsättningar att lära V detta med de erfarenheter vi fått genom C, tillsammans med en förmodat mindre impulsiv valp och tillgång till störningsträning i och med två hundar.
 • Inkallning 100% - obviously.
 • Påbörja apporteringsträningen lite försiktigt med största fokus på jaktlydnad, snarare än dummyinleverering.
 • Gå ett första viltspår. Viltspår är enkel och trevlig aktivering och kanske kan vi i slutet av året eller i början på nästa år till och med ha gått ett anlag.
Att båda hundarna ska få vara friska och glada är förstås det allra viktigaste målet, och jag håller alla tummar och tår för ett underbart hundår 2017.
 
/Matten

Magiska linjetag

 
Igår hade vi en helt magiskt vacker vinterdag här. Även fast snön lyser med sin frånvaro denna vinter, gjorde vädergudarna sitt absolut bästa för att bjuda oss på fina fototillfällen under gårdagens träning. Egentligen hade jag tänkt ha en ordentlig vilodag, och bara ta en kortare skogspromenad och träningspass, men det var så fint ute att min pulsklocka visade nästan 17000 steg vid läggdags. Det var svårt att hålla sig hemma.
 
 
Så, träningspasset då. Jag har märkt att C börjat koppla på näsan i linjetagen, vilket gör att hon ibland kan springa lite på en båge. Därför har vi backat massor i träningen och börjat med superenkla övningar där dummyn alltid finns på samma plats och alltid är synlig. Igår bestämde jag mig för att köra linjetag i olika tappningar och istället för att variera svårighetsgraden genom att köra åt olika håll, eller med dold dummy, så varierade vi andra saker, så som avstånd, störningar och hinder. Och som hon gjorde det, lillfisen! Spikrakt på linjetaget varje gång, oavsett hinder (som stenmuren ovan), eller störande tennisbollar/dummys längs med hela linjen. Var så himla nöjd med henne!
 
Jag nämnde lite kort i förra inlägget att C slutat flumma med dummys. Det har ju hela tiden varit hennes problem, att hon tyckt att det har varit allt för roligt, och inte kunnat kontrollera sig. Förutom att hon förmodligen är äldre och mognare nu (nåja...) så har vi lyckats få bort det genom att ha en boll som hon får flumma med, som jag slänger i väg i slutet av träningspasset (eller efter en särskilt lyckad övning). Det har verkligen visat sig vara nyckeln till framgång för Cs del, och faktum är att bollen slår baconosten med råge vad gäller belöningsvärde.
 
C med roliga flumbollen:
 
 
På kvällen tog vi oss ut i löparspåret och det blev ca 5 kilometer med midjebälte. Efter halva vägen fattade C att hon kunde hjälpa till att dra istället för att bara trava i fotposition, så då gick det undan! Jag är lite småsugen på att införskaffa en kickbike, men med valpköp och andra stora utgifter kanske vi får lugna oss lite med det just nu... kul ändå, att hon verkar tända till i draget!
 
/Matten

Året som gått...

Eftersom den här bloggen dog i april förra året blir det svårt att skriva en årsresumé men vi kan ju ta en kik på vad jag skrev att vi skulle göra inför årsskiftet 2015/2016:
 
- Start i öppenklass viltspår (Uppfylldes inte. Vi spårade väldigt lite under året öht)
- Etta i öppenklass (... uppfylldes således inte och alltså inte heller...)
- Viltspårschampionat ( :) )
- Ett första riktigt eftersök på hjort eller rådjur (Uppfylldes nästan! Vi satt standby och var ute på jakt, utan att någonting blev skjutet)
- Fjällvandring (Uppfylldes!)
- No more flum i apporteringen (Uppfylldes! Tror inte hon har flummat en enda gång under året som gått)
- Träna mer vilt (Uppfylldes inte. Vår frys är så full av djurlik dock att det här måste uppfyllas under året som kommer, haha...)
- Ta tag i dragträningen igen (Uppfylldes delvis... med en stulen cykel var det inte lätt, men skidor drog hon med lätthet)
- Få vara friska och glada! (Uppfylldes, tack och lov!)
 
Året 2016 präglades av mycket jobb för min del och största ansvaret för C har legat på hussen, vilket är anledningen till att det inte blivit så mycket skrivet eller fotat.
 
Men här följer i alla fall ett litet utplock ur mina mobilbilder, på vad vi hittat på under 2016.
 
 
Vi har åkt båt:
 
 
Vi har spårat lite, med fint pyntade hjortklövar:
 
 
Vi har fjällvandrat:
 
 
Vi har jagat Pokémon:
 
 
Vi har varit söta:
 
 
Vi har hämtat dummys, såklart:
 
 
Vi har varit i stallet:
 
Vi har varit på jakt:
 
 
Vi har haft ögoninflammation:
 
 
Vi har gosat i soffan:
 
 
... och så har vi såklart varit på massvis av långa, kravlösa promenader i skogen:
 
/Matten
Upp